Επτάμηνο Πρόγραμμα στην «Παιδοψυχολογία»

Επτάμηνο Πρόγραμμα στην «Παιδοψυχολογία»

Εγγραφή

Τηλ.Επικοινωνίας
23311 20342

Διάρκεια:
460 Δ.Ω. 

Τρόπος διεξαγωγής:
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ

Σκοπός του προγράμματος

Το πρόγραμμα αποτελεί μια εισαγωγή στον τομέα της Παιδοψυχολογίας, με έμφαση την Έρευνα, στη Σχολική Ψυχολογία και τις αναπτυξιακές διαταραχές και αποκλίσεις.

Σκοπός του προγράμματος είναι να παρουσιάσει με τρόπο αναλυτικό και εμπεριστατωμένο όλα τα στάδια ανάπτυξης του παιδιού από την εμβρυική μέχρι τη μετεφηβική ηλικία. Έμφαση δίνεται στο γνωστικό, ψυχοσυναισθηματικό και συμπεριφορικό τομέα, στην εξέλιξη της σκέψης, της γλώσσας, της αυτοαντίληψης και αυτοεκτίμησης, στην ανάπτυξη της προσωπικότητας και τη σχολική ζωή, στο ρόλο του παιχνιδιού, στις αποκλίνουσες συμπεριφορές, στην ανάπτυξη της ηθικότητας και του λόγου.

Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι επιμορφούμενοι/ες θα είναι σε θέση να:
1. Γνωρίζουν τις νεότερες εξελίξεις στον τομέα της παιδοψυχολογίας και της παιδοψυχιατρικής, καθώς και τις καινοτόμες παρεμβάσεις, όσον αφορά την ψυχική υγεία των μαθητών τους.
2. Αναπτύξουν βασικές δεξιότητες, όπως την ανάπτυξη κατάλληλων μεθόδων διδασκαλίας και χρήση κατάλληλων μεθόδων αξιολόγησης με την κατανόηση και εφαρμογή σχετικών ψυχολογικών θεωρικών και θεωριών μάθησης.
3. Κατανοήσουν τους τρόπους με τους οποίους η ανάπτυξη του ατόμου και οι ατομικές διαφορές επηρεάζουν τη μάθηση καθώς και τις συνέπειες που δύναται να έχουν αυτές οι παράμετροι στη διδασκαλία.
4. Κατανοήσουν την έννοια της αποκλίνουσας συμπεριφοράς των παιδιών και εφήβων, τις βασικότερες συναισθηματικές, συμπεριφορικές και μαθησιακές τους δυσκολίες, καθώς και να ενημερωθούν για τις διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις και πρακτικές αντιμετώπισής τους.
5. Αναπτύξουν την κριτική την σκέψη στην αξιολόγηση των διαφόρων μεθόδων διδασκαλίας και αξιολόγησης της μάθησης.
6. Διακρίνουν τα μεθοδολογικά χαρακτηριστικά, τους σκοπούς, τα είδη και τη χρησιμότητα της έρευνας.

Οι γενικές ικανότητες που αναμένεται να αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος είναι:
• Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
• Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
• Συγγραφή επιστημονικής εργασίας
• Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
• Σχεδιασμός και διαχείριση έργων
• Κριτική ανάλυση
• Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης»

Σε ποιους απευθύνεται

Σε ποιους απευθύνονται τα προγράμματα

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε συνειδητοποιημένους επιμορφούμενους, που μπορούν να εργαστούν αυτόνομα και εντατικά, με τους δικούς τους ρυθμούς μάθησης, ώστε να ανταπεξέλθουν σε ασύγχρονη διδασκαλία με εμπλουτισμένο και απαιτητικό περιεχόμενο. Αν και τα Προγράμματα έχουν σχεδιαστεί για το ευρύ κοινό με τη φιλοσοφία και τις αρχές της διά βίου μάθησης, απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, κοινωνικούς επιστήμονες, εργαζόμενους στην υγεία και στην πρόνοια, ειδικούς της ψυχικής υγείας, σε φοιτητές, σε γονείς και σε ανθρώπους, που θέλουν να διευρύνουν τους γνωστικούς τους ορίζοντες αναφορικά με τα μοντέλα της συμβουλευτικής και της εκπαιδευτικής παρέμβασης, την παροχή υποστήριξης στο σχολικό και οικογενειακό πλαίσιο και γενικότερα τον εφοδιασμό με ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ

Οι διδάσκοντες επιλέγονται από το Κέντρο διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κατόπιν αυστηρής επιλογής μέσω των ακαδημαϊκών κριτηρίων και κανονισμών που έχει θεσπίσει.

ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Το πρόγραμμα είναι επτάμηνο και πιστώνει 460 διδακτικές ώρες

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ

Χορηγείται πιστοποιητικό επιμόρφωσης – εξειδίκευσης από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τα πιστοποιητικά παρακολούθησης αποστέλλονται ΜΟΝΟ σε ψηφιακή μορφή.

ECVET και Μοριοδοτήσεις

Όλα  τα Προγράμματα προσφέρουν Ευρωπαϊκές Πιστωτικές Μονάδες Επαγγελματικής Κατάρτισης ECVET. Ενδεικτικά, ένα πρόγραμμα 460 ωρών πιστώνει 23 ECVET

Τα περισσότερα Προγράμματα μοριοδοτούνται ως σεμινάρια, που οργανώθηκαν από δημόσιο Πανεπιστήμιο, αλλά το πλεονέκτημα αυτό:

  • Εξαρτάται από την ισχύουσα νομοθεσία
  • Διαφοροποιείται ανάλογα με την ειδικότητα του επιμορφούμενου
  • Δεν αφορά το Πανεπιστήμιο, το οποίο διοργανώνει το σεμινάριο ΜΟΝΟ για τη γνώση και την επαγγελματική ενδυνάμωση

Τρόπος Διδασκαλίας

Τρόπος Διδασκαλίας

Εξ αποστάσεως Ασύγχρονη διδασκαλία μέσω πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης και μελέτης ψηφιακού υλικού

Ακαδημαϊκές υποχρεώσεις

1.Εβδομαδιαίες υποχρεώσεις

  • Μελέτη πρωτότυπου υλικού 20-30 σελίδων και περαιτέρω μελέτη συναφούς υλικού (υποχρεωτικό)

Κάθε μηνιαία ενότητα είναι χωρισμένη σε τέσσερα (4) εβδομαδιαία μαθήματα, τα οποία θα αναρτώνται από το διδάσκοντα, μια φορά την εβδομάδα, σε προκαθορισμένη ημέρα και ώρα

  • 2 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ Ερωτήσεις κατανόησης, με γραπτή απάντηση από όλο το πρωτότυπο υλικό (υποχρεωτικό)
  • 2 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ Ερωτήσεις κριτικής ανάλυσης με γραπτή απάντηση (υποχρεωτικό)
  • 2 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ Ερωτήσεις κατανόησης κειμένου από περαιτέρω μελέτη βιβλιογραφίας ή από βίντεο από επίσημες πηγές πχ tedx Vimeo κλπ (υποχρεωτικό)

*Οι προθεσμίες είναι ελαστικές κατόπιν συνεννόησης με τον καθηγητή. Οπωσδήποτε όμως η παράδοση των εργασιών θα γίνεται σε χρόνους, που θα είναι εφικτή η απρόσκοπτη διόρθωσή τους

  1. Μηνιαίες υποχρεώσεις
  • Δυο δίωρες «σύγχρονες» συναντήσεις με τον διδάσκοντα στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης

Δεν γίνεται χρήση βίντεο. Η απαίτηση βιντεοσκοπημένης διδασκαλίας ή η απαίτηση για σύγχρονη ηχητική ή οπτική προσπέλαση του μαθήματος απαγορεύεται

  • Στο τέλος κάθε μηνιαίας ενότητας ο υποψήφιος υποχρεωτικά συμμετέχει σε τεστ αυτοαξιολόγησης με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής ή ανοικτού τύπου. Το τεστ πρέπει να συμπληρωθεί σε διάστημα 15 ημερών από την ημερομηνία ανάρτησης. Σε περίπτωση που η συνολική βαθμολογία δεν ξεπερνά το 50%, ο εκπαιδευόμενος έχει τη δυνατότητα επανεξέτασης μετά την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας του προγράμματος

3.Υποχρεώσεις μέχρι το τέλος του προγράμματος

  • Συγγραφή αναλυτικής περίληψης έως 500 λέξεις ελληνικού ή αγγλικού επιστημονικού άρθρου, σύμφωνα με τα κριτήρια συγγραφής περίληψης (υποχρεωτικό) (7 περιλήψεις συνολικά – 1 κάθε μήνα). Οι περιλήψεις μπορούν να αναρτηθούν συνολικά στο τέλος (μέχρι και την ολοκλήρωση όλων των ενοτήτων), αν και καλό θα ήταν να παραδίδονται στο επόμενο διάστημα των δεκαπέντε ημερών μετά το πέρας κάθε μηνιαίας ενότητας.

Οι ερωτήσεις κατανόησης, οι ερωτήσεις κρίσεως και οι περιλήψεις θα ανατίθενται από τον/την κάθε εκπαιδευτή/τρια και είναι  υποχρεωτικές

  • Εκπόνηση πτυχιακής εργασίας (3.000 το ελάχιστο όριο λέξεων και 6.000 το μέγιστο) ή υλοποίηση εθελοντικής ενδυνάμωσης δεξιοτήτων (100 ωρών) σε φορέα της επιλογής του εκπαιδευόμενου ή σε συνεργαζόμενο φορέα, εφόσον υπάρχει στην περιοχή διαμονής (υποχρεωτικό). Επιμορφούμενοι που εργάζονται ή έχουν κατά το προηγούμενο του προγράμματος έτος εργαστεί σε ανάλογους φορείς μπορούν να κάνουν αίτηση για αναγνώριση της πρακτικής άσκησης
  • Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής οποιουδήποτε σημείου της προκήρυξης ανάλογα με τις εκπαιδευτικές και διοικητικές ανάγκες. Η παρούσα προκήρυξη δεν είναι κατ´ ουδένα τρόπο δεσμευτική για τα προγράμματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
    • Η εγγραφή στα προγράμματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου συνεπάγεται την αποδοχή της διατήρησης των προσωπικών δεδομένων και της αξιοποίησης για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
    • Πληροφορίες για πιθανές μοριοδοτήσεις ανάλογα με την ισχύουσα νομοθεσία μπορούν να ληφθούν από τους σχετικούς φορείς. Τα Προγράμματα διαθέτουν προσωπικό σύμβουλο για τα ζητήματα αυτά.

Διαδικτυακά Μαθήματα για όλους.

Δυνατότητα παρακολούθησης από το σπίτι σας.

Εγγραφείτε τώρα!